Update cookies preferences

Hoe gebruik in een UHF-10 NEO

PL connector

In onze zoektocht naar de juiste pluggen voor de coaxkabel stootte we op de UHF-10 NEO connector. Deze is een wat meer waterbestendige en vooral ook stevigere PL-plug die speciaal is ontworpen voor gebruik op de H-2000 coaxkabel.

Daar we eerder kozen voor een N-connector omwille van zijn speciale manier van monteren, welke toch een veel stevigere verbinding geeft als de conventionele pluggen, zijn we toch overstag gegaan voor de UHF-10 NEO pluggen. Dit omdat deze meteen als PL-connector zijn uitgevoerd. En zoals eerder beschreven zijn al onze apparaten voorzien van een PL-connector. Op deze manier moeten we dus geen gebruik meer maken van adapter connectoren, wat op zich toch voor zorgt dat enkele contact minder zullen hebben in de volledige coax-lijn. Met andere woorden kunnen we op deze manier rechtstreeks van onze antenne een coaxverbinding maken naar onze apparaten.


Normale PL plug


UHF-10 NEO plug

Tijdens onze zoektocht kwamen we ook 2 verschillende versies tegen van dit soort pluggen, namelijk de punt soldeer versie en de pin soldeer versie.

Deze laatste geniet dan ook van onze voorkeur omdat het solderen van deze connector een stuk eenvoudiger is en vooral ook veel minder belastend is voor de gebruikte isolatoren in de plug.   


PUNT soldeer versie


PIN soldeer versie

Ook is gebleken dat de montage van de plug met PIN makkelijker gaat dan deze met de soldeerkop. Door zijn geniale constructie zit de centerpin altijd mooi gecentreerd in de plug, u ziet een 2e (isolatiering witte ring) op de pin zitten, deze wordt pas aangebracht na het solderen van de pin, hierdoor raakt deze ring dus ook nooit beschadigd door overhitting.

Het is dus naar onze mening een betere optie om voor de PIN soldeer versie te kiezen.

Het aanbrengen op de kabel

Het vergt een beetje handigheid om een UHF-10 NEO connector op de juiste manier op je coaxkabel te bevestigen. 

Hier gaan we proberen om een duidelijke omschrijving en met illustraties laten zien hoe je best te werk gaat, zodat het ook voor u makkelijk wordt om een UHF-10 NEO connector aan te brengen.

 

Als we een UHF-10 NEO connector kopen moeten we zien dat we de juiste aanschaffen. Deze connectoren zijn namelijk niet geschikt voor alle soorten coaxkabel. Doch zien we een breed scala aan coaxkabels die met dezelfde plug kunnen gebruikt worden.

In ons geval hebben we dus een versie gekocht die geschikt is voor de H-2000 coaxkabel, deze plug is teven geschikt voor:


-

H-2000

-

RG 213 U

-

RG 214 U

-

ECOFLEX 10

-

ULTRAFLEX 10

-

HYPERFLEX 10

-

AIRCOM P

-

H 2010

-

H 1000

-

CALOFIX 10

-

En nog andere 10mm coax kabels

Om te beginnen gaan we onze coaxkabel mooi recht knippen of zagen.


We moeten in de gaten houden dat we de juiste volgorde aanhouden bij de montage van onze UHF-10 NEO plug.

Daarom beginnen we met de aandraairing (moer) als eerste over onze coaxkabel te schuiven, gevolgd door het dunne ringetje en daarna schuiven we de rubberen bus over de coaxkabel. Deze schuiven we wat verder door omdat we deze pas op het laatste weer terug nodig hebben.


Alvorens we met de montage en het solderen beginnen hebben wij het soldeer gaatje (in de PIN) net iets groter gemaakt. Zoals je kan zien in de afbeelding (rode pijl) is het soldeergaatje aan de erg kleine kant. Dit gaatje hebben we dan uitgeboord tot 2mm (groene pijl) zo kan het solduur toch beter contact maken met de kerndraad van onze coaxkabel.  

Om te beginnen gaan we onze coaxkabel mooi recht knippen of zagen. 

Nu zijn we klaar om de montage van onze UHF-10 NEO plug te monteren. We beginnen met het verwijderen van de buitenmantel over een lengte van 1,5cm.

Nu zetten we de koude draad (gevlochten buitenmantel van de coax) open zodat ook de binnen isolatie zichtbaar wordt. Deze procedure moet zorgvuldig worden uitgevoerd zodat er GEEN ENKEL draadje vergeten wordt!

De bus wordt nu op zijn plaats gebracht door deze tussen de gevlochten draad en de binnenmantel in te drukken. Een beetje een lastige klus maar het lukt je wel eventueel door met een kleine potsleutel of iets dergelijks de druk te kunnen verhogen, de bus zelf aandrukken is vaak wat moeilijk omdat die dun en klein is maak dus hiervoor gebruik van een buisje of iets dergelijks (potsleuteltje) waarmee je wat meer en makkelijker druk kan zetten. De bus moet GEHEEL tot tegen de buitenmantel worden ingeschoven.

Schuif nu de rubber bus terug naar voor tot tegen de net geplaatste bus.


Nu gaan we ALLE uitstekende draadjes afknippen,, ook hier moet GOED OPLETTEN dat je echt alle draadjes wegknipt zodat er later geen KORT-SLUITNING kan ontstaan.

Nu gaan we de warme draad (center draad) ontmantelen, dit doen we met een scherp mes en net tegen de bus die we zien zitten.

Onze coax kabelschaar snijdt de centrale geleider op een manier

dat zijn structuur niet verandert. Zo kunt U later de pin gemakkelijk plaatsen over de vrij gekomen draad.

De centerdraad gaan we nu knippen op een lengte van 8mm, op die manier past hij met zijn volledige lengte (8mm) in de pin.  

Nu gaan we eerst een (zeer)dun laagje solduur aanbrengen op de kerndraad van onze coaxkabel. Door dit te doen zal het solderen met de pin veel makkelijker verlopen en zal er tevens een veel betere hechting ontstaan.

Om beter te kunnen solderen is het verstandig om gebruik te maken van solduurvet, duw eerst de warme draad (centerdraad) in je solduurvet voor je het (dunne) laagje tin (solduur) op de draad aanbrengt.


Het achterste isolatie ringetje moeten we op de PIN bevestigen voor we de draad in de pin aanbrengen. Het voorste isolatie (en positie) ringetje verwijderen we nu nog van de PIN om met zekerheid geen warmte schade aan het ringetje aan te brengen.


We schuiven nu de pin over de centerdraad tot tegen de bus. Het teflon ringetje zorgt voor een isolatie tussen de twee draden.

We plaatsen het geheel zodanig dat we in het gaatje dat onderaan in de pin is voorzien de tin kunnen laten lopen om zo een solide verbinding tussen centerdraad en pin te bekomen. 


Na het solderen (kijk na of je tin ook daadwerkelijk in het gaatje is gelopen) kunnen we dan het tweede isolatie (witte) ringetjes weer aanbrengen op de PIN.

Deze isolatiering heeft tot doel om de centerpin exact in de midden van de plug te positioneren. 

We zijn nu bijna klaar met het aanbrengen van een UHF-10 NEO connector.

Rest ons nog om het mantelgedeelte van de plug weer aan te brengen.

Kijk nog een keer goed na of er geen draadjes van de buitenmantel (gevlochten draad) te ver uitsteken of contact kunnen maken met de centerpin!

Nu kunnen we de buitenmantel (van de plug) netjes over dit geheel heen schuiven, doe dit voorzichtig zodat de centerpin en de isolatie ringen precies in de buitenmantel van de plug passen. Nu kunnen we alles samenschroeven.

Nu moeten we nog even het achterste gedeelte en de plug mantel aandraaien zodat de waterwerende rubber ring op spanning komt. Gebruik hiervoor een steeksleutel maat 18 en 17. Draai aan tot de rubber ring net begint te bollen (zie foto) en TE = TEveel dan heeft de ring geen werking meer.

Bij buitengebruik is deze plug al redelijk water bestendig doch is het aan te raden om ze verder nog in te tapen, eerst met vulkaniserende rubber tape en daarover elektriek isolatie tape, zo ben je zeker van een waterdichte verbinding, want water in je coaxkabel is nefast.


Vulkaniserende (rubber) tape


Elektrische isolatie tape

Het UVArx team

MET DANK AAN
Light Shelter
Stan
Jan
Wim
Lima Bravo
Toto
Ciske
Mississippi
Gilbert
Chris
Christian
ALLRIDE
Copyright © Light Shelter 2023. All right reserved.