De S-METER
Oftewel S(ignaalsterktemeter). Op de meeste amateur en CB-radio ontvangers staat dit soort meters. Vroeger in analoge vorm met een bewegende naald maar tegenwoordig ook al wel met digitale weergave met blokjes, streepjes, LCD of LED’s.
SWR meten
Digitale versies van de S-METER
Kortom, er zijn S-meters in alle maten en vormen.
Bij communicaties (QSO’s) wordt regelmatig gevraagd om deze S-waarde.
Dit is een maat hoe sterk je signaal toekomt bij het tegenstation, (de andere waarde die veel gevraagd wordt is de R(adio) oftewel “verstaanbaarheid”. Dit is echter een subjectief waardeoordeel.
De S-schaal is iets objectiever. Een S-meter geeft de relatieve signaalsterkte aan bij een nominale impedantie van 50 Ohm. Er zijn 2 vastgelegde definities wat betreft de gebruikte frequentiebanden.
Enerzijds de HF band (0-30 Mhz) en anderzijds alles daarboven.
De normering is vastgelegd in een IARU-vergadering in Torremolinos in 1990.
Zo is daar bepaald dat S9 op de meter moet weergegeven worden bij een inkomend antennesignaal van -73 dBm en elk S-punt hoger of lager moet een verschil beteken van 6dB. Dus S2 = 6dB boven S1, S9 is 6dB boven S8. S7 = 6dB minder dan S8...enz...
In theorie dan, de meeste (analoge) S-meters zijn alles behalve nauwkeurig.
Een praktijkvoorbeeld:
Als je met een HF signaalgenerator bij 50 Ohm een sinussignaal van 1.000 Hz en signaalsterkte -73 dBm (oftewel 50,15 μV) aan de antenne van een ontvanger geeft, dan zou de S-meter, indien correct gecalibreerd, precies S9 moeten aangeven.
Hierna de volledig tabel zoals vastgelegd in die fameuze vergadering.
Moderne digitale S-meters zijn in de regel nauwkeuriger en ook eenvoudiger in te regelen omdat elk “blokje” exact kan gecalibreerd worden aan de hand van de bovenstaande tabel.
Zomaar weer een leuk weetje voor de hobby.
73’s van “Big Brother”