Update cookies preferences

Antennemast en aarding

Is het verstandig om onze antennemast te aarden?


Wel er zijn een aantal verdeelde meningen over, de ene zegt dat je met zo een aarding de bliksem zou aantrekken de andere zegt dat je met een aarding een stukje van de schade kan voorkomen.


Wat het met een blikseminslag doet is zo onvoorspelbaar, en je hebt echt gespecialiseerde mensen nodig om voor bliksem een juiste aarding aan je antennemast aan te brengen. Zeker is dat elke poot van je mast zijn eigen aarding nodig zal hebben in dit geval. Maar verder kunnen we hier, met onze kennis, niet veel meer zinnigs over zeggen.


Het biedt in ieder geval een retour pad met geringe verliezen voor verplaatsingsstromen veroorzaakt door het elektrische veld van de antenne. En voor dit soort afleiding heb je niet een gesofistikeerd of berekenden aarding nodig.


Het kan ertoe bijdragen dat je minder last zal hebben van statische elektriciteit die resulteert in ruis op je radio, in sommige gevallen kan het dus voor minder ruis zorgen op je ontvanger. 

Wel dienen we te weten dat we voor HF (27Mc) eigenlijk geen aarding nodig hebben als we het puur over de antenne hebben. Zij het dat het ook geen kwaad kan. Wij op 27Mc hebben dus uiteindelijk alleen nut van zo een aardig als het over statische elektriciteit gaat, onze antenne heeft het niet echt nodig.

Op andere frequenties is het vaak noodzakelijk om een aardnet te maken zodat het signaal van de antenne reflecteert ipv dat de staling de grond in gaat. 


Het is dus afwegen of je het nuttig vind om een aarding aan te leggen voor je antennemast. Zou je beslissen om toch een aarding aan te leggen voor je antennemast dan kan je hieronder enkele nuttige tips vinden om deze werken uit te voeren. Let wel dat dit geen aarding is die als bliksembeveiliging kan bestempeld worden.

We beginnen met een verbinding met de aarde te maken, dit kan op verschillende manieren maar we lichten er twee even toe.


De aardingpin, is een metalen of koperen stang die we in de grond kunnen slaan met een hamen. IJzerstangen zullen eerder onderhevig zijn aan corrosie dan koper pinnen maar ze kunnen ook als aardingpin gebruikt worden. 


Pin


Buizen

Door het kloppen van een pin kunnen we van 1 tot 1.5 meter diep geraken.


Willen we echter dieper gaan dan kan men gebruik maken van koperen buizen.

Op deze buis sluiten we via een tuinslang de waterleiding aan.

Door het water door de buis te laten spuiten zal men op een heel makkelijke manier de buis in de grond kunnen drijven daar onder de buis de grond zal wegspoelen door het stromende water. Op deze manier kunnen we makkelijk tot wel 6 meter diep in de grond geraken.

Aan de buis of pin die we in de aarde hebben geplaatst bevestigen we een voldoende dikke koper draad (6 tot 8mm diameter) via een solide verbinding.

We trachten deze draad zo kort mogelijk te houden en bevestigen het andere uiteinde op een goed contactpunt van onze mast. Belangrijk is dat je voor een goed contactpunt zorgt.

We hebben nu onze antennemast geaard voor statische ontladingen en dergelijken.

Eventuele ongewenste stralingen kunnen ook via de coaxkabel terug vloeien, ook daarvoor zijn er oplossingen.

We gaan dus ook onze coaxkabel van een aarding voorzien. Hiervoor zijn er speciale koppelingen in de handel. Zij verbinden onze coax met de aarde via een extra koperdraad. 



Man/vrouw aansluiting

Dit soort koppelingen heb je voor allerlei verschillende plug-soorten maar ook man/vrouw of vrouw/vrouw connecties.

Met een minimaal verlies van 0.2dB is het verlies te verwaarlozen.

Op deze afbeelding (hierboven) zie je bovenaan de extra aansluiting voor onze koperdraad die we dan ook weer verbinden met een aardingpin.


Vrouw/vrouw aansluiting


Aardingdraad

We hebben nu al het mogelijke gedaan om onze antennemast en coaxkabel te ontdoen van allerlei storingen.


Maar zoals eerder reeds aangehaald voor gebruikers op de 27Mhz frequenties is het geen must om dit toe te passen, zij het dat het zeker geen kwaad kan en het enkel ten goede kan komen. 


Het UVArx team

MET DANK AAN
Light Shelter
Stan
Jan
Wim
Lima Bravo
Toto
Ciske
Mississippi
Gilbert
Chris
Christian
ALLRIDE
Copyright © Light Shelter 2023. All right reserved.