Update cookies preferences

Hoe gebruik in een N-CONNECTOR

PL of N-connector

Onze antenne moet we verbinden met de zender via een zo geheten COAXkabel, deze kabel wordt nooit rechtstreeks aan apparaten of antennes vast gemaakt. Hiervoor maken we gebruik van connectoren.

Aan de antenne (voor 27Mc) staan meestal PL (female) connectoren om onze kabel op te bevestigen. Beter is het als fabrikanten hiervoor een N-(female) connector zouden gebruiken maar deze zijn vaak net iets duurder.


De PL plug


De N plug

Als we onze antenne rechtstreeks op de zender kunnen / zullen aansluiten dan is het gebruik van N-connectoren een beetje overbodig daar onze zenders ook steeds voorzien van de PL (female) connector.


Doch als onze zender wat verder van de antenne is verwijderd dan gaan we toch wel eens gebruik maken van meerdere coaxkabels aan elkaar gezet. En vooral als zo een kabelkoppeling buitenshuis gebeurd is het zeker verstandig om gebruikte gaan maken van N-connectoren daar deze al een stuk meer waterdicht zijn dan de gewone PL-connector.

Zelf kies ik ervoor om alle kabels altijd van N-connectoren te voorzien ook omdat het op zich al een betere connector is.

Van de ene connector over gaan naar de andere connector doen we via een zogenaamde adapter.


Adapter PL (male) naar N (female)

Het aanbrengen op de kabel

Het vergt een beetje handigheid om een N-connector op de juiste manier op je coaxkabel te bevestigen.

Hier gaan we proberen om een duidelijke omschrijving met illustratie te laten zien zodat ook voor u het makkelijk wordt om een N-connector aan te brengen.

 

Als we een 10mm N-connector kopen dan is die geschikt om op verschillende soorten coaxkabel te gebruiken. Daarom zijn er ook 2 center-pinnen bijgeleverd. Het verschil tussen de 2 pinnen is de binnen opening (opening waar onze centerdraad van de coax in moet komen). Omdat niet alle coaxkabels een zelfde dikte hebben van centerdraad is dat gat waar de draad in moet verschillend van afmeting, het is een 0.2mm verschil tussen de 2 pinnen. Kies de pin die net over je draad past zonder al teveel speling.


De pin met het grotere soldeercontact (opening) heeft de juiste afmeting voor Ecoflex 10, RG213 en gelijkaardige kabels.


De pin met het kleinere soldeercontact heeft de juiste afmeting voor H 2000 Flex,

H 1000, Aircom Plus en ... 

De pinnen zijn voorzien van een teflon ring (onderaan) welke ook als afstandshouder dient bij de uiteindelijke montage. Verder zien we net boven deze teflon ring een gaatje in de pin zelf, dit is er om de soldeer-tin in te laten lopen want de warme draad (centerdraad van de coax) MOET wel degelijk goed gesoldeerd worden (er zijn ook versies die aangeknepen moeten worden, zelf ben ik daar geen voorstander van). Dit is dan ook tevens het enige punt dat we moeten solderen.

Om te beginnen gaan we onze coaxkabel mooi recht knippen of zagen.

En we schuiven de onderdelen van de plug in onderstaande volgorde over de coaxkabel. (zie foto)

We verwijderen de buitenmantel over een lengte van 1cm

Nu zetten we de koude draad (gevlochten buitenmantel van de coax) open zodat ook de binnen isolatie zichtbaar wordt. Deze procedure moet zorgvuldig worden uitgevoerd zodat er GEEN ENKEL draadje vergeten wordt!
En we schuiven de bus, op de juiste manier, over de binnen mantel.

De bus wordt nu op zijn plaats gebracht door deze tussen de gevlochten draad en de binnenmantel in te drukken. Een beetje een lastige klus maar het lukt je wel eventueel door met een kleine potsleutel of iets dergelijks de druk te kunnen verhogen, de bus zelf aandrukken is vaak wat moeilijk omdat die dun en klein is maak dus hiervoor gebruik van een buisje of iets dergelijks (potsleuteltje) waarmee je wat meer en makkelijker druk kan zetten. De bus moet GEHEEL tot tegen de buitenmantel worden ingeschoven.

Schuif nu de rubber bus terug naar voor tot tegen de net geplaatste bus.

Nu gaan we ALLE uitstekende draadjes afknippen,, ook hier moet GOED OPLETTEN dat je echt alle draadjes wegknipt zodat er later geen KORT-SLUITNING kan ontstaan.

Nu gaan we de warme draag (center draad) ontmantelen, dit doen we met een scherp mes en net tegen de bus die we zien zitten.

Onze coax kabelschaar snijdt de centrale geleider op een manier

dat zijn structuur niet verandert. U kunt de pin nu gemakkelijk plaatsen over de vrij gekomen draad.

De centerdraad gaan we nu knippen op een lengte van 6mm, op die manier past hij met zijn volledige lengte (6mm) in de pin.  

We schuiven nu de pin, met de juiste maat, over de centerdraad tot tegen de bus. Het teflon ringetje zorgt voor een isolatie tussen de twee draden.

We plaatsen het geheel zodanig dat we in het gaatje dat onderaan in de pin is voorzien de tin kunnen laten lopen om zo een solide verbinding tussen centerdraad en pin te bekomen.  LET WEL dat je geen tin (solduur) uit het gaatje laat komen!

Om beter te kunnen solderen is het verstandig om gebruik te maken van solduurvet, duw eerst de warme draad (centerdraad) in je solduurvet voor je de pin over deze draad schuift. Zo zal de tin veel beter in de pin lopen.   

Zoals we in het begin reeds vermelde worden er 2 pinnen geleverd bij een N-connector. Op beide pinnen zit een witte teflonring, wel beide ringen hebben we wel nodig om onze plug te vervolledigen.

We nemen dus van de pin, die we niet gebruikt hebben, en halen daar deze teflonring af om die mede op de gesoldeerde pin te schuiven.


Op die manier creëren we een dikke ring die dienst doet om de positie van de pin op de perfecte plaats te houden. Om deze extra teflonring er goed op te kunnen krijgen is het dus belangrijk dat we dus geen tin van het solderen uit het gaatje hebben laten komen, zou dit wel het geval zijn dan moeten we die verwijderen omdat anders de pin niet meer centraal in de plug zal staan.


LET hier dus goed op!     

We zijn nu bijna klaar met het aanbrengen van een N-connector.

Rest ons nog om het mantelgedeelte van de plug weer aan te brengen, dit gebeurd door deze gewoon er op te schroeven.

Nu moeten we nog even het achterste gedeelte en de plug mantel aandraaien zodat de waterwerende rubber ring op spanning komt. Gebruik hiervoor een steeksleutel maat 18 en 17. Draai aan tot de rubber ring net begint te bollen (zie foto) en TE = TEveel dan heeft de ring geen werking meer.

Bij buitengebruik is deze plug al redelijk water bestendig doch is het aan te raden om ze verder nog in te tapen, eerst met vulkaniserende rubber tape en daarover elektriek isolatie tape, zo ben je zeker van een waterdichte verbinding, want water in je coaxkabel is nefast.


Vulkaniserende (rubber) tape


Elektrische isolatie tape

Het UVArx team

MET DANK AAN
Light Shelter
Stan
Jan
Wim
Lima Bravo
Toto
Ciske
Mississippi (RiP)
Gilbert
Chris
Christian
ALLRIDE
Copyright © Light Shelter 2023. All right reserved.