Update cookies preferences

Antennes en hun benaming

Antennes een van de belangrijkste onderdelen in onze (radio) hobby.

Er bestaan voor alle verschillende soorten van uitzendingen (radio, TV, satelliet, enz) evenveel soorten antennes. Maar ook voor onze hobby op 27Mc bestaan er verschillende soorten antennes.

Vaak horen we gesprekken over antennes waarvan we de naam niet eens kennen, daarom even hier een paar (de meest voorkomende) voorbeelden van antennes zoals die ook al wel eens gebruikt worden door 27Mc gebruikers.

Wat is het beste, wel voor elke soort van antenne is er in feite ook een ander doel, uiteraard is het met alle antennes de bedoeling om een communicatie op te zetten. Maar willen we lokaal of internnationaal (DX) gericht gaan uitzenden? Dat is een vraag die we ons op voorhand zelf moeten stellen.

Hier in deze verhandeling gaan we daar niet dieper op in en deze webpagina is er dan ook alleen voor opgezet zodat u wat meer kan volgen als men het over bepaalde antennes heeft. Ook over de werking van de antennes zal je hier geen uitleg vinden, daarvoor zijn er andere kanalen. U kan ze dan hier komen bekijken hoe zo een antenne er uitziet zodat u ook wat meer het gesprek kan volgen waarschijnlijk.

Om gemakkelijkheid redenen sommen we de antennes in alfabetische volgorde op, dit is dus niet een rangschikking in wat het beste voor u zou werken.

BEAM of RICHTANTENNE

DIPOOL


Horizontale dipool antenne.


Vertikale dipool antenne.

HEX BEAM

INVERTED V

MAGNETIC LOOP

MOONRAKER

VERTIKAAL of RONDSTRALER


Zonder radialen.

Met radialen.

Uiteraard bestaan er nog veel meer soorten antennes maar de hier boven te bekijken antennes zijn zowat de meest voorkomende in gebruik ook voor 27Mc.

Vindt u dat er nog meer antennes vernoemd moeten worden laat dan een bericht met het soort antenne en een aantal duidelijke foto’s ervan en dan kunnen we deze mee in de opsomming opnemen uiteraard.


HOU ER REKENING MEE DAT NIET ALLE SOORTEN ANTENNES MOGEN GEBRUIKT WORDEN VOOR DE CB BAND!


Het UVArs team

MET DANK AAN
Light Shelter
Stan
Jan
Wim
Lima Bravo
Toto
Ciske
Mississippi
Gilbert
Chris
Christian
ALLRIDE
Copyright © Light Shelter 2023. All right reserved.